N | F | D
Project

Contact

Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Dienst Welzijn Provincie West-Vlaanderen 
Silvie Vanhoutteghem
Tel. +32 (0) 50 40 34 76
E-mail: toegankelijkheid@west-vlaanderen.be

Intro
Bart Parmentier
Tel. +32 (0) 51 24 88 06

 

Zon, zee, zorgeloos

Een toegankelijk strand voor iedereen

In 2006 werkten de Provincie, het gemeentebestuur van Middelkerke en Nieuwpoort en Intro (organisatie die festivals en evenementen toegankelijk maakt) samen om voor iedereen een toegankelijk strand te realiseren. De aandacht ging in het bijzonder naar mensen met een handicap zodat om het even wie probleemloos kan genieten van een leuk dagje aan zee. Er worden hiervoor een aantal zaken voorzien zoals een toegankelijke weg vanaf de dichtstbijzijnde halte van de kusttram, een rolstoeltoegankelijk toilet of een toegankelijke douche met omkleedruimte op het strand, strandrolstoelen en noem maar op...

Daarnaast worden assistenten opgeleid om bv. mensen met een motorisch en/of visuele handicap te begeleiden vanaf de aankomstplaats tot op het strand, om assistentie te verlenen bij persoonlijke verzorging, bij de transfer van de eigen rolstoel naar de strandrolstoel, enz... .

Om iedereen ten volle te laten genieten van de Vlaamse kust moet het strand nog verder toegankelijk gemaakt worden. Een aantal ingrepen zoals een rolstoeltoegankelijk toilet en een douche met omkleedruimte richten zich specifiek tot een bepaalde doelgroep.


Los van het project worden in alle kustgemeenten inspanningen gedaan op vlak van toegankelijkheid zoals bijv. het aanleggen van een verhard pad op het strand, strandrolstoelen voorzien ... De inspanningen zijn afhankelijk van de plaatselijke situatie en mogelijkheden. Bijkomende informatie kan telkens opgevraagd worden in de plaatselijke toeristische infokantoren.
Nu reeds is er interesse vanuit andere kustgemeenten om in de toekomst ook in hun gemeente een koppeling te maken tussen een toegankelijke infrastructuur en het inzetten van assistenten.

 

Waar?

 • Toegankelijk strand in Nieuwpoort: links van Hendrikaplein
  uitvalbasis assistenten: links van de strandpost
  toegankelijke tramhalte: Nieuwpoort Bad
  voorbehouden parkeerplaatsen: Hendrikaplein

 • Toegankelijk strand in Middelkerke: links van Epernayplein

  toegankelijke tramhalte: Middelkerke Casino
  voorbehouden parkeerplaatsen: Alexander Ponchonstraat

 • Bijkomende informatie - 2 juli tot 31 augustus 2007 (pdf 151kb)