N | F | D
Project

Contact

Bart Dumalin
Minister Beernaertstraat 9 - 8380 Zeebrugge
Tel. +32 (0) 50 84 27 34
E-mail: zoc@skynet.be

Zeebrugs Ontmoetingscentrum

Menselijk kapitaal met hoge opbrengst

In de haven van Zeebrugge draagt het Zeebrugs Onmoetingscentrum (ZOC) bij tot een omgeving waar het aangenaam is om te wonen, te werken en te spelen. Het ZOC werd in 2001 opgericht na een participatief wijkonderzoek waaruit bleek dat er nood was aan buitenschoolse kinderopvang, een klussendienst, een buurtrestaurant en aan de organisatie van diverse ontmoetings- en ontspanningsactiviteiten voor de inwoners van Zeebrugge.

Naast de behoefte aan deze diverse dienstverleningen was er in de buurt ook een hoge graad van langdurige werkloosheid. Een enthousiast team wilde de aanwezige rijkdom aan menselijke kapitaal in de buurt niet onbenut laten en koos ervoor om de bestaande vraag naar bepaalde diensten te koppelen aan een duurzame tewerkstelling van buurtbewoners.

Bij het ontwikkelen van een kwalitatieve dienst die voor iedereen toegankelijk is, ligt de nadruk vooral op de ervaringskennis van de medewerkers. Zij geven input tot het voorstellen van oplossingen voor de geformuleerde knelpunten. Het betrekken van die medewerkers bij het opzetten en consolideren van de dienst is een noodzakelijke voorwaarde om een dienstverlening te ontwikkelen die nauw aansluit bij de bestaande noden.

Cijfers


Het restaurant kan rekenen op een gemiddelde van tien maaltijden per dag en de klusdienst voert kleine karweien uit bij particulieren waarvoor men geen zelfstandige vakmensen kan vinden.