N | F | D
Project

Foto's: IWVA

Contact

Bezoekerscentrum IWVA

Tel. +32 (0) 58 53 38 33
Website: www.iwva.be

Waterwinningsproject Doornpanne

Bron van alle leven

Van oudsher sijpelt hemelwater in de duinen. Onder het zand van de duinen is er een kleilaag waarop dit zoet water blijft liggen. In de polders en onder het strand bevindt zich telkens zout water, afkomstig uit zee. De zoetwaterbel is voldoende groot om het zout water onder de polders en het strand te houden.

Sinds 1947 pompt de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) zoet water uit de Doornpanne en verdeelt het na enkele eenvoudige bewerkingen als drinkwater in het noorden van de Westhoek. De vraag naar drinkwater bleef echter alsmaar stijgen. Oorzaken waren de aangroei van de bevolking en de opkomst van het massatoerisme. Op een gegeven moment was de hoeveelheid opgepompt water hoger dan de aanvoer uit de lucht. De duinpannen verdroogden en hiermee verdwenen heel wat typische planten- en diersoorten.
Om deze grondwatertafel terug aan te vullen brengt de IWVA sinds 2002 ongeveer 2,5 miljoen m3 gezuiverd afvalwater in de duinen. Het zuivere water verdwijnt in de bodem van een grote, ondiepe vijver. Hierdoor krijgt dit water de broodnodige mineralen.

De vraag naar drinkwater in dit klein deel van het land bedraagt ongeveer 5,5 tot 6 miljoen m3/jaar. Toch wordt de drinkwaterwinning in de duinen verder afgebouwd. Ondertussen zal de vijver van de Doornpanne nog meer water te slikken krijgen. Zo zal de zoetwaterbel onder de Doornpanne groot genoeg blijven en zal langzamerhand de verdwenen fauna en flora terugkeren.
Om zijn klanten optimaal te dienen, koopt de IWVA eveneens drinkwater bij naburige drinkwatermaatschappijen. Aan ons nu om spaarzaam om te springen met het drinkwater.

Wat valt er te zien?

In het bezoekerscentrum kan je gratis terecht voor meer informatie rond deze duurzame drinkwaterwinning. Het bezoekerscentrum organiseert regelmatig gratis rondleidingen voor het grote publiek met een bezoek aan de infiltratievijver.